Henk's New Place 3.0

. . . Interesting things on My Place . . .


Hineni, Zie ik.

Of, als je het begrijpelijker wilt zeggen: Hier ben ik.

"Hier ben ik" klinkt waarschijnlijk makkelijk, het kan je antwoord zijn als iemand je roept en je laat zien dat je er fysiek bent.
Maar 'hier ben ik' betekent meer, het gaat voor mij een laag dieper.
Het begint voor mij al bij het woord 'ik', wie ben ik eigenlijk ten diepste? Voel ik wat ik meebreng in allereerst het contact met mezelf?
'Hier ben ik' zegt: ik heb je gehoord en ik wil antwoord geven. Ik stel me open voor je, ik maak me leeg en ik ben echt beschikbaar voor je.
Hoe moeilijk kan dat zijn?

Door hiermee bezig te zijn leer ik meer over mijn eigen denken, handelen en vooral voelen en over dat van een ander. Het is het begin van de reis naar binnen en elke stap ga ik verder.

Voor mezelf ben ik hier vooral mee bezig omdat mijn beide ouders in hun laatste levensjaren dement zijn geweest.
'Hier ben ik' betekent dan veel meer als er fysiek zijn, het betekent erkenning geven aan mezelf dat ruim 8 jaar mantelzorg geven een zware emotionele periode is. Het raakt je zo diep als je ouders je steeds meer 'kwijtraken' en niet meer weten wie je bent. Het is een periode van overleven voor zowel hun als mezelf. Er 'zijn' voor die ander betekent dan dat ik emotioneel aanwezig mag zijn, dat ik veel dichter bij hun moet komen in het contact. Dat ik probeer hun een veilig gevoel te geven, hoe moeilijk dat ook lijkt. Het raakt immers je diepste 'zijn'.
Hineni, durf ik het te zeggen, elke dag opnieuw?


HineniGestilleerde letters Hineni.
HineniTekstHineni, oorspronkelijk
uit het Hebreeuws. 

 

Hineni heeft ook een spirituele betekenis.

Ik mediteer vaak en het is een prachtig woord om in meditatie te gebruiken.
Als ik met mijn gedachten afdwaal of ik hoor geluiden uit mijn omgeving die me uit mijn concentratie halen, dan wordt dat het moment om terug te keren naar dit woord, 'Hier ben ik'.
Allereerst om me terug te brengen naar deze plek, naar dit moment, naar het 'hier en nu'.
Ik gebruik het dan om mezelf weer open te stellen, om bij mezelf te komen en weer open te staan voor de meditatie. Ook hier weer steeds opnieuw, om het verlangen te stillen om verder te gaan op mijn levensreis, om de uitnodiging aan te nemen om dichter bij mezelf te komen.

Hineni, hoe eenvoudig het ook klinkt, maar durf jij het ook aan, elke dag steeds opnieuw?
HIER BEN IK.