Henk's New Place 3.0

. . . Favorite things to do . . .


Telefunken Logo 600pxOp initiatief van de Duitse keizer Wilhelm II is in 1903 door het Allgemeine Elektri-zitäts-Gesell-schaft (AEG) en Siemens & Halske AG het Gesell-schaft für drahtlose Telegraphie System Telefunken opgericht. Dit als een politieke reaktie op de ontwikke-lingen in Groot-Brittanië op het gebied van de radiotechniek. Na de eerste wereldoorlog legden de Telefunken ingenieurs de basis voor de introductie van radio in Duitsland (1923). In de jaren '30 is Telefunken betrokken bij de ontwikkeling van de moderne televisie technologie. In 1941 stoot Siemens zijn aandelen Telefunken af, en wordt AEG de enige eigenaar.

Als merk, dus niet als fabrikant, domineert Telefunken de Duitse radiomarkt vanaf midden jaren '20 en bereikt in 1933 een marktaandeel van ruim 17%, gevolgd door Saba (11%) en Mende (10%). In 1934 valt het Telefunken marktaandeel weer terug naar 12%

Telefunken was het eerste, en lange tijd enige, wereldmerk van de Duitse elektronische industrie. Het logo van Telefunken was in de vorm van een ster met in het midden de tekst Telefunken. De huiskleuren waren rood en blauw. Telefunken was vóór de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder beroemd door de radio-ontvangers, die wereldwijd verkocht werden. Telefunken was de bedenker van het PAL-kleurensysteem voor televisie-uitzendingen. Met de uitrol van dit systeem werd in 1967 begonnen in diverse Europese landen.

In 1967 fuseerde Telefunken AG met AEG tot AEG-Telefunken. De naam Telefunken werd in 1985 verkocht aan het Franse concern Thomson en daarna doorverkocht aan weer aan het Turkse Vestel, een van 's werelds grootste fabrieken van televisietoestellen. Zij maken voor vele merken tv's. Onder andere JVC, Telefunken en Finlux komen uit deze fabriek.

Telefunken Apparatuur